FÄRG
 
 
 
 
 
 
 

Gradering av geocacher

Gömmorna klassificeras i en femgradig skala, i halva steg, efter i vilken terräng den finns och hur svår den är att hitta . Dessutom är burkarna klassificerade efter hur stor själva geocachen är.

Exempel D/T och storlek
Ett exempel på svårighet, terräng och storlek
 

Svårighet (Difficulty)

En femgradig skala där den röda markeringen symboliserar svårigheten, 1 är lättast och 5 är svårast. En cache med lägsta svårighet innebär att den är fullt synlig eller mycket snabbt hittad, en hög svårighet innebär att gecocahen är mycket väl kamouflerad.

Terräng (Terrain)

Terrängen graderas efter den svåraste terrängen fram till gömman, sträckan att gå samt hur brant det är. En cache med låg terrängsvårighet innebär ofta att den går att nå även om man sitter i rullstol eller har barn i barnvagn.

Storlek (Size)

Not listed,
Mikro, t.ex. en filmburk, bison eller pet-rör.
Small, stor nog att innehålla en loggbok och små föremål.
Regular, en matlåda eller ammobox.
Large, behållare motsvarande en 20-litershink.
Other, läs i cachebeskrivningen, kan vara en nano d.v.s. en mycket liten behållare cirka 5 x 5 mm.

Nano
Nano - den minsta cachebehållaren (Micro alt. other)
Foto: VoA
Bison
Bison - lite mindre än en filmburk (Micro)
Foto: VoA
Pet
Pet eller Pet-rör (Micro)
Foto: VoA

Large
Regular - Ammobox
Foto: OlaHansson

Olika typer av geocacher

 

Traditional

Traditional

Detta är den vanligaste varianten. Helt enkelt en geocache som finns att hitta på de givna koordinaterna.

Multi

Multi

Är en geocache som har flera delsteg som måste avklaras innan man kommer till de slutgiltiga koordinaterna och hittar gömman. Vanligt är att man letar ledtrådar som tar en till nästa delsteg.

Unknown / Mystery

Unknown

Även kallad mystery. För att kunna logga denna typ måste man först lösa en gåta för att få de slutgiltiga koordinaterna. Det kan vara att lösa något framför datorn eller på plats. Svårigheterna varierar beroende på var persons kunskap och intresse - möjligheterna är oändliga. Mörkercacher (med reflexer) brukar också ligga under denna kategori. Det finns ett undantag till att koordinaterna är falska och det är s.k. challenge-cacher. Då ligger cachen på de givna koordinaterna, men har ett eller flera krav som måste uppfyllas för att du ska få logga cachen.

Earthcache

Earthcache

En earthcache finns oftast vid de angivna koordinaterna, men det finns ingen burk där. Målet med denna typ av cache är att uppleva en geologiskt viktig eller vacker plats. För att få logga den på Internet krävs det att man svarar på några frågor som står i cachebeskrivningen och där svaren finns att finna vid platsen samt ibland att publicera en bild på dig själv tillsammans med din gps på platsen. Svaren på frågorna mejlas till cacheägaren och får inte publiceras tillsammans med loggningen på nätet.

Wherigo

WherIgo

Detta är en virtuell jakt med en historia skapad av ägaren. För att lösa en wherigo (uttalas where-I-go) krävs ett separat program som kan laddas ner till mobiltelefoner och vissa gps:er.

Letterbox

Letterbox

Letterbox hybrider måste innehålla en stämpel och kan ha något delsteg med gåtor som måste lösas. Stämplarna kan du spara i en egen bok för bara letterboxes.

Event

Event

Ett event är en tillställning för och av geocachare där man träffas med en i förhand bestämd agenda. Det kan handla om att bara träffas för att äta lunch eller grilla lite och mingla. Det finns små event med bara ett fåtal deltagare men även stora event med flera hundra deltagare.

Megaevent

Megaevent

Ett megaevent är ett event med fler än 500 deltagare. Denna typ kräver enorm planering och erbjuder ofta föreläsningar.

Gigaevent

Gigaevent

Ett giga-event är som ett mega-event men med fler än 5000 deltagare. Denna eventtyp är väldigt ovanlig och det första hölls i Tyskland 2014.

CITO

Citoevent

Detta är ett vanligt event men fokus ligger på att städa naturen i ett specifikt område.

Labbcacher

Labbcacher

Denna cachetyp är en experimentel cachetyp som endast är temporär i nuläget. Labbcacher brukar finnas i samband med mega & giga-event och kan endast loggas några dagar efter att eventet varit. Labbcacher ingår INTE i D/T-matrisen men i statistiken över antalet loggade cacher. Under 2019/20 kom nya labs som ska vara permanenta. Hittas o loggas i en separat app, sök efter Adventure Lab.
Webcam

Webcam

Denna typ av cache går inte att skapa längre, men det finns några gamla kvar. Det finns webbkameror utplacerade runt om i världen som är tillgängliga för allmänheten som man skall ställa sig framför och samtidigt få en bild på sig själv som man skall lägga in tillsammans med loggen.
Virtual

Virtual

Här handlar det om en plats som ska besökas där det inte finns någon burk att hitta. Ofta ska ett svar skickas till cacheägaren innan man får logga den. Det går inte längre att skapa nya cacher av denna typ. 2017/19 aktiverades typen delvis igen, man lät ett antal cachare runt om i världen få publicera nya som ngn form av belöning, oklart om det kommer fler.

GC HQ

Geocaching HQ

Geocaching HQ Geocachen är placerad på Geocaching HQ i Seattle, Washington. Geocachare intresserade att besöka HQ för att logga geocachen skall boka tid minst 48 timmar i förväg via hqvisits@geocaching.com

Maze Exhibit

Maze Exhibit

En GPS Adventures Exhibit Cache representerar deltagande vid GPS Adventures Maze Exhibit. GPS Adventures Mazes är utformade att lära besökare från alla åldrar om GPS-teknik och geocaching med hjälp av interaktiva vetenskapliga upplevelser. Har är så länge bara hållts några få Maze Exhibit i Europa.

Projekt A.P.E. cache

Projekt A.P.E. cache

År 2001 placerades fjorton geocacher i samarbete med 20th Century Fox för att stödja filmen Apornas Planet. Varje cache representerade en fiktiv berättelse där forskare visade en alternativ evolution. Dessa cacher gjordes med hjälp av speciellt märkta ammunitionsbehållare. Varje cache hade ett originalföremål från filmen. Idag finns endast två stycken cacher kvar kvar idag. En i Brasilien & en i USA.

Lost and Found

Lost And Found Event

En 10 Års! Event Cache var en speciell Event Cache typ för event som hölls mellan 30 April och 3 Maj, 2010 för att fira 10 år med geocaching. ersätts av Community Celebration Event.

Community

Community Celebration Event

En Eventcache som ersätter Lost And Found Event, användes på 2020-event världen över under 2020 för att fira Geocachings 20-års jubileum. Förlängt till slutet av 2022 pga pandemin.

Projekt A.P.E. cache

Platslös Cache (Locationless)

En Locationless cache kan anses vara motsatsen till en traditionell cache. Istället för att finna en gömd behållare ska du hitta ett specifikt objekt och ange dess koordinater. Alla Locationless cacher är idag låsta o kan ej loggas längre. Nya Locationsless geocaches är nu Waymarks. http://www.waymarking.com. 2020 kommer en locationless tillbaka som bara kommer att kunna loggas på Mega & Gigaevent under 2020-22(foto på dig & Signal the frog el officiel banner på eventen) https://www.geocaching.com/geocache/GC8FR0G/ 2021 kom en till, då ska man göra ngt för naturen/miljön, https://www.geocaching.com/geocache/GC8NEAT/

Large
Loggning av en Earth Cache på Ivö i samband med Skåneträffen 2016
Foto: Team MEJ-Eva