Vad är geocaching
Geocaching är en hobby som förekommer i princip hela världen. Det är ett mellanting mellan en utomhus skattjakt och orientering – eller både och! Som geocachare söker man med hjälp av en bärbar GPS-mottagare efter ”skatter”, s.k. cacher. Dessa är utlagda på internet med en koordinat som talar om var någonstans cachen är gömd.
GPSen bör innehålla en digital karta för att underlätta sökandet, men det går även utmärkt att använda en smartphone med inbyggd GPS.
En cache kan ha många olika utseende och storlekar, men de vanligaste storlekarna är i form av en gammal filmburk, PET-rör (ser ut som ett större provrör) eller en "matlåda" (se bild till höger).
Cacherna är ofta väl gömda så att de som inte letar efter dem inte heller ska kunna se dem. Man kan hitta cacher såväl mitt inne i storstäder som ute i skogen. Det finns ca 6.800 aktiva geocacher* bara i Skåne (november 2019) och antalet har ökat kraftigt de senaste åren.
När man hittar en cache finns det alltid en loggbok i den, det är det enda som måste finnas där, och i den ska man skriva in sitt alias/namn. I cachen kan även finnas bytesaker, coin och TB (se nedan). Om man byter något ur en cache måste man lägga tillbaka något i burken som har minst likvärdigt värde med det man tar upp.
Geocoins & travelbugs
Ett geocoin (coin) eller en travelbug (TB) byter man inte utan dessa kan man ta med sig och placera i en annan cache istället. Då måste man logga att man flyttar dem. Läs mer här. Efter att man har signerat loggboken ska man återplacera cachen på exakt samma ställe som man hittade den på.
För att få reda på var cacherna är gömda behöver man en internetuppkoppling. Det finns några olika sajter för detta men i Sverige är geocaching.com absolut störst. De har också den största spridningen över världen.
På dessa sajter får man skaffa sig en inloggning och ett alias, det är detta alias som man sedan använder när man skriver i loggboken.
Det finns många olika typer av cacher. Den vanligaste är Traditional. Här får man en exakt koordinat för var man ska leta efter cachen. På hemsidan för cachen får man även information om cachens storlek, svårighet och hur pass svår terräng det är för att komma till den. Man kan även få tips om den är tillgänglig dygnet runt, bör tas i mörker eller passar bra att ta med hunden till.
Ofta kan man även få en ledtråd om man inte hittar den.
Flera olika typer av geocacher
Det anordnas även event med olika teman för geocaching. Det kan vara såväl helt sociala event med tex. korvgrillning, teknikevent där man lär sig mer om utrustning och program som underlättar eller rena geocachingevent där det gäller att hitta så många nya cacher som möjligt.
Läs mer om aktuella event på vår eventsida.
En annan typ av cache är Multi – här får man oftast bara en startkoordinat och sen en uppgift att lösa på första koordinaten för att komma vidare till nästa och slutligen till den riktiga cachen och loggboken.
Sen finns det s.k. mystery-cacher eller ”okända”. Oftast är koordinaterna inte alls relevanta för var själva cachen är gömd och det är upp till utläggarens fantasi hur man ska få fram de rätta koordinaterna. Det kan vara t.ex. koder, gåtor, dolda budskap, logiska eller matematiska problem som ska lösas för att man ska få reda på var cachen är gömd.
Andra varianter på cacher är Earthcache – en virtuell cache, där det inte finns någon fysisk burk, utan man måste på andra sätt bevisa att man varit på denna plats. Webbkameracacher, Letterbox och virtuella cacher.
Läs mer om de olika cachetyperna på denna sida.
Hur hittar jag min första geocache?
Du behöver registrera dig på www.geocaching.com för att få se koordinaterna till en cache. Det finns både ett standardkonto, som är gratis, som innehåller alla grundfunktioner. Vill man senare få tillgång till fler funktioner finns det ett premiummedlemskap (f.n. $30/år).
Därefter kan du söka på ort eller koordinat och enkelt få fram alla cacher som finns i närheten, t.ex. där du bor.
Därefter lägger man in koordinaten från hemsidan i sin GPS, till vissa GPSer kan man kopiera både koordinat och beskrivning direkt till GPSen, annars får man skriva ut den eller komma ihåg ev. ledtrådar, storlek etc.
När man sedan närmar sig ”nollpunkten” dvs där GPSen tycker att koordinaten är får man börja söka efter var den kan vara. Normalt kommer man aldrig exakt rätt på platsen på grund av bl.a. felmarginal i GPSerna samt hur bra mottagning av GPS-signalerna är. När man letar kan ofta cachenamnet, beskrivningen och ledtråden vara till stor hjälp. Även storleken på cachen ger en ledtråd till var den kan vara gömd.
När du funnit cachen så ska du skriva i loggboken och ev byta några saker. Var noga med att stänga burken ordentligt och återplacera den så som du hittade den. Om det är uppenbart att burken inte ska ligga där du hittade den så göm den så som beskrivning och hint antyder och meddela cacheägaren om hur du hittade den samt var den nu är gömd.
Nu kan du åter logga in på hemsidan och logga ”Found” på den cache du nu hittat. Läs mer om att logga en geocache/event på nätet.
Tveka inte – det är bara att registrera sig och prova på! Vill du ha mer tips eller följa med någon erfaren cachare så bli medlem i vårt forum (gratis) där det finns mycket kompetens och möjlighet att söka 'cachingsällskap'
Lite historik om geocaching
(Källa: www.geocaching.se)Geocaching som aktivitet startade i USA i maj 2000, ett par dagar efter att Clinton-administrationen stängde av den s.k. SA-störsignalen som påverkade noggrannheten i GPS-systemet. Efter att SA-signalen slopades så fick man koordinater med enbart ett par meters felmarginal.
Den 3 maj lade Dave Ullmer ut en hink med småprylar utanför Portland i Oregon. Han meddelade detta i en diskussionsgrupp på nätet där han etablerade sporten. Allt som fortfarande gäller fanns med: Låda, loggbok, bytessaker.
Den 8 maj presenterade Mike Teague en webbplats för att samla in positioner på gömmor. En kopia av sidan har skapats och heter som originalet: GPS Stash Hunt Homepage.
Den 15 maj startade James Coburn en e-postlista för vad som då kallades "Global Positioning Stash Hunt". Listan finns fortfarande och är en slags historiebeskrivning av sporten. Så här var originalbeskrivningen för listan:
“The Global Positioning Stash Hunt (GPSH) is an entertaining adventure game for gps users. Participating in a stash hunt is a good way to take advantage of the wonderful features and capability of a gps unit.”
Den 30 maj föreslog Matt Stum namnet "geocaching" för att slippa de tvetydigheter som "stash" kunde leda till (tjuvgömma).
På mindre än en månad hade idén växt till en hobby med regler, gömmor, e-postlistor, diskussionsgrupper och en webbplats!
Den 2 september kontaktade Jeremy Irish "the gpsstash mailing list" och meddelade att han registrerat domänen geocaching.com och startat upp en webbplats. Han kopierade gömmornas data fråm Mike Teague's databas till sin egen.
Den 6 september kungjorde Mike Teague att Jeremy Irish tog över databasen med gömmor.